Чому важливо робити тест на COVID-19

Тестування критично важливе для запобігання і контролю поширення COVID-19. Вчасно виявлені хворі сьогодні — це менше інфікованих завтра, а відповідно і менше навантаження на лікарів та більше збережених життів. В Україні є можливість зробити ПЛР чи антиген-тест безкоштовно за направленням сімейного лікаря. І ми пояснюємо кому та чому не слід ігнорувати візит до профільного закладу чи лабораторії.
Тест на COVID-19 рекомендований для всіх з ознаками захворювання на ГРВІ: висока температура, кашель, слабкість, м’язовий та головний біль, подразнення горла. Тест також варто робити людям, які близько контактували із хворими на COVID-19 та могли інфікуватися. Варто пам’ятати, що кожен третій переносить хворобу безсимптомно, тому тестування допоможе запобігти додатковим випадкам поширення COVID-19.
Чому слід робити тест на COVID-19? Якщо ви інфікувалися, то вчасне виявлення хвороби захистить людей довкола: ваших рідних, знайомих, колег по роботі, із якими ви зазвичай контактуєте. Серед них можуть бути і люди з груп ризику, літні люди, для яких вірус украй небезпечний. Крім того, встановлений діагноз дозволить у разі ускладнень негайно розпочати лікування. А ПЛР-тест, який засвідчує, що ви перехворіли на COVID-19 не пізніше, ніж пів року тому, зараз дозволяє безперешкодно в’їжджати до частини країн.
Є два тести для виявлення активної інфекції COVID-19: ПЛР-тести, чутливість яких найвища на 7-14 день після зараження, та антигенні тести, які використовують на початку захворювання. Перевагою останніх є легкість виконання та швидкість — результат можна дізнатися через 15-30 хвилин. Але ПЛР-тести вважаються найбільш точним методом діагностики COVID-19 і саме їх використовують лікарі для підтвердження чи спростування діагнозу.
Як зробити безкоштовний тест на COVID-19? ПЛР-тест можуть зробити пацієнтам з вираженими симптомами ГРВІ, пневмонії або тяжкого гострого респіраторного синдрому. Людині з підозрою на COVID-19 потрібно зв’язатися зі своїм сімейним лікарем, розповісти про симптоми, а вже він вирішить чи викликати мобільну бригаду чи направити на здавання тесту в поліклініку.
Вчасне тестування на COVID-19 допоможе захистити рідних та близьких і зменшить темпи поширення хвороби в країні. А вакцинація від коронавірусу SARS-CoV-2 робить нас ближчими до життя без пандемії.