Артеріальна гіпертензія: причини, симптоми, профілактика

17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією (АГ). Як зазначає Центр громадського здоров’я МОЗ України, її діагностують у разі постійного підвищенні рівня артеріального тиску: систолічного (верхнього) – більше 140 мм рт. ст., діастолічного (нижнього) – більше 90 мм рт. ст.
Симптомами артеріальної гіпертензії є: підвищений тиск (140/90); головний біль (найчастіше — в потиличній чи тім’яній частині); періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення; біль у ділянці серця; прискорене серцебиття (понад 90 разів на хвилину) у спокійному стані; відчуття задухи.
У більшості випадків початок артеріальної гіпертензії лишається непоміченим. Якщо артеріальний тиск підвищується поступово, то на головні болі, запаморочення зазвичай не зважають. Підвищення тиску можуть супроводжувати загальна слабкість, дратівливість, сонливість. Подібні симптоми притаманні абсолютно різним недугам, саме з цим пов’язане пізнє звернення хворих до фахівця, коли АГ виявляють випадково під час візиту до лікаря з інших причин.
Можливі ситуації, коли тиск підвищився, але захворюванням це ще вважати не можна: на фоні сильного емоційного стресу, вживання алкоголю, після значного фізичного навантаження. Однак у здорової людини організм компенсує вплив усіх цих факторів і зберігає артеріальний тиск у нормі.
Артеріальна гіпертензія розвивається внаслідок дії як генетичних механізмів, так і екзогенних факторів — надмірного вживання солі, психоемоційного стресу, ожиріння. Частіше страждають жінки. Серед факторів ризику – вік більше 50 років.
Замислитися щодо профілактики гіпертонічної хвороби необхідно ще змолоду, зазначають фахівці, особливо якщо хто-небудь з родичів має серцево-судинні захворювання.
Допоможе здоровий спосіб життя: підтримання нормальної маси тіла; відмова від куріння; обмежене споживання алкоголю, а краще – відмова і від спиртного; регулярні фізичні вправи (не менше 30-40 хв. 3-4 рази на тиждень); споживання солі до 5 г на добу для дорослої людини — трохи менше чайної ложки, включно з «прихованою сіллю» в маринадах, копченостях, ковбасах, соусах і навіть у звичайному хлібі; профілактика впливу стресів на організм – легкий біг, плавання, йога, прогулянка на природі; вживання продуктів, багатих на калій (крупи, бобові, фрукти, овочі, зелень).
ЦГЗ також зазначає: щоб не пропустити початок артеріальної гіпертензії, необхідно уважніше ставитися до свого здоров’я і вимірювати артеріальний тиск не рідше двох разів на місяць усім людям після 50 років.
Рання діагностика АГ залежить від точності вимірювань, тому рекомендується регулярно перевіряти справність тонометрів.
Не менш важливо дотримуватися під час вимірювань рекомендацій міжнародних експертів, зокрема:
– тиск вимірюють сидячи, у стані спокою, не раніше ніж через 30 хв. після ходьби, куріння, вживання чаю, кави та інших кофеїновмісних напоїв (інакше можна зафіксувати підвищений тиск навіть у здорової людини);
– ноги мають стояти на підлозі;
– вимірюють АТ двічі (перерва — до 2 хв), а за розбіжності показань більше 10 мм рт. ст. потрібне ще одне вимірювання, показником буде середній результат;
– під час першого вимірювання АТ вимірюють і на лівій, і на правій руці, при цьому до уваги беруть вищий показник;
– якщо різниця у показаннях різних рук перевищує 20 мм рт. ст., потрібне повторне вимірювання.