«Гаряча лінія» з питань COVID-19: реакція організму на вакцину від COVID-19

Під час проведення в Україні вакцинації від COVID-19 громадяни активно запитують про можливі реакції організму на щеплення.
Як зазначає Національна служба здоров’я України, можливими є такі реакції як почервоніння, біль, набряк у місці ін’єкції, лихоманка чи озноб, головний біль, біль у м’язах, суглобах чи у животі, збільшення лімфатичних вузлів, нудота, запаморочення, втомлюваність, безсоння.
Всі ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. Але якщо людина відчуває дискомфорт, то має звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта за рекомендаціями.
Негайно звернутись до лікаря або медичного закладу потрібно у разі виникнення наступних симптомів: судоми, втрата свідомості, блювання, висип на тілі, сильний біль, температура понад 38°C, сплутаність мови.
Важливо не пропустити розвиток іншого захворювання, яке співпало в часі з вакцинацією і потребує своєчасного надання допомоги.
Ситуація з протидії поширенню коронавірусу у Миколаївській області знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації та управління охорони здоров’я облдержадміністрації.