«Гаряча лінія» з питань COVID-19: чи відкладати вагітність під час пандемії?

У період пандемії багатьох жінок, які планують народження дитини, хвилює питання: потрібно чи ні відкладати вагітність.
Національна служба здоров’я України зазначає, що рішення, пов’язані з репродуктивним здоров’ям – планування чи переривання вагітності – не повинні базуватись на ситуації довкола COVID-19. НСЗУ також надає корисну інформацію щодо впливу COVID-19 на вагітних:
– Немає підтвердження тому, що вагітні найбільше ризикують захворіти на COVID-19, ніж будь-яка інша жінка. Звичайно, під час вагітності змінюється стан імунної системи в цілому, в тому числі й імунна відповідь на вірусні інфекції. І це іноді може бути причиною більш тяжких клінічних проявів захворювання. Це може стосуватися й інфекції COVID-19. Тож через вразливість до гострих вірусних респіраторних інфекцій вагітним потрібно вживати тих же запобіжних заходів для уникнення зараження COVID-19, яких вживають інші люди.
– Вагітній жінці необхідно обговорити зі своїм лікарем-гінекологом те, в яких випадках можна отримати консультації по телефону, а в яких – здійснювати візит на огляд чи аналізи. Вагітним важливо уникати скупчення людей, але при цьому й не нехтувати прогулянками на свіжому повітрі.
– Якщо вагітна підозрює чи має підтверджену коронавірусну інфекцію, потрібно залишатися на самоізоляції. Сімейний лікар та акушер-гінеколог забезпечують активний дистанційний нагляд за станом здоров’я такої пацієнтки. Також вагітна не залишиться без кваліфікованої медичної допомоги, якщо її стан потребуватиме госпіталізації. У кожному регіоні є пологові будинки, які визначені для надання допомоги вагітним з підозрою чи підтвердженою інфекцією COVID-19.
Ситуація з протидії поширенню коронавірусу у Миколаївській області знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації та управління охорони здоров’я облдержадміністрації.