Будьте обережні: як зберегти здоров’я в холод

Взимку, особливо при ускладненні погодних умов, варто пам’ятати прості правила безпеки, що допоможуть зберегти здоров’я.
Далі – поради від Міністерства охорони здоров’я України.
У негоду уникайте подорожей на далекі відстані. Якщо відкласти поїздку неможливо, подбайте про теплі речі і термос з теплим напоєм (але ні в якому разі не алкогольним!). Подбайте, щоб ваш телефон був зарядженим. Це допоможе у разі необхідності зв’язатись зі службами порятунку.
Говорячи про небезпеку переохолодження МОЗ зазначає, що ключовими є термін перебування на вулиці, вітер, висока вологість та загальний стан людини. У групі ризику вагітні жінки, діти, люди з інвалідністю, хронічними захворюваннями.
Якщо температура тіла знизилась до 34 °C градусів, то достатньо зігріти людину у теплому приміщенні, дати тепле питво. Коли температура тіла опускається нижче 34º C, то людину необхідно госпіталізувати для відновлення системи кровообігу, дихання, травлення та інших. Життя людини під загрозою, коли температура тіла нижча 28º.
Сильний вітер, висока вологість, тісне та вологе взуття, металеві прикраси, важка ноша, що перетискає судини, можуть стати причиною обмороження. Ні в якому разі не розтирайте шкіру снігом, не опускайте уражені кінцівки у гарячу воду чи до батареї. Накладіть термоізольовану пов’язку з тканини, що може зігріти, і одразу зверніться до лікаря.