9 лютого – Міжнародний день стоматолога

Щороку 9 лютого відзначається Міжнародний день стоматолога.
Стоматологія – це розділ медицини, що займається вивченням зубів, їхньої будови і функціонування; захворювань, методів їх профілактики та лікування, а також хвороб порожнини рота, щелеп та прикордонних областей обличчя і шиї.
Професія стоматолога дуже затребувана у всьому світі. Лікарі-стоматологи допомагають піклуватися про здоров’я та гарний зовнішній вигляд зубів, а гарна посмішка у свою чергу є важливою складовою якісного життя, психосоціального благополуччя людини.
Міжнародний день стоматолога – це привід згадати про те, у яких випадках не можна відкладати візит до цього лікаря.
Зокрема, найбільш поширеним хронічним захворюванням у всьому світі й головною глобальною проблемою здоров’я є нелікований карієс зубів. Він зумовлений взаємодією між поверхнею зуба, біоплівковими бактеріями в роті й цукрами з їжі. Біоплівкові бактерії метаболізують цукор і виробляють кислоти, які з часом розщеплюють емаль зуба.
Не відкладайте візит до стоматолога, якщо є такі чинники:
– їжа, котра часто утримується між зубами;
– дискомфорт чи біль у роті або навколо нього;
– труднощі під час кусання певних продуктів;
– чутливість до гарячої, холодної або навіть солодкої їжі;
– неприємний запах із рота;
– білі, а потім темні плями на зубах.
Захворювання ясен. Захворювання пародонту (ясен) є основною причиною втрати зубів у дорослих. Починається це як гінгівіт (хронічне запалення ясен, спричинене зубним нальотом), котрий можна легко вилікувати, якщо вчасно вжити заходів. Без лікування гінгівіт може прогресувати до пародонтозу, більш серйозної хвороби, що руйнує тканини і кістки, які підтримують зуби. На відміну від гінгівіту, пошкодження внаслідок пародонтозу є незворотними. Це може неабияк впливати на добробут і якість життя. Захворювання пародонту можуть призвести до серйозних наслідків, таких як проблеми із жуванням, мовленням і втратою зубів.
Терміново зверніться до стоматолога, якщо наявні такі ознаки:
– червоні та набряклі ясна, що легко кривавлять, особливо коли чистите зуби чи між зубами;
– ясна відійшли від зубів;
– постійний неприємний запах із рота;
– гній між зубами і яснами;
– зуби хитаються або віддаляються один від одного;
– зміни у приляганні зубів, коли ви кусаєте;
– зміни у приляганні ваших зубних протезів.
Захворювання ротової порожнини мають багато факторів ризику, які поділяються на незмінні (вік, спадковість) і змінні (спосіб життя людини, поведінка, звички). Останні піддаються нашому впливу, а отже залежать від нас самих.