Правила поведінки у морозну погоду

У період холодів варто пам’ятати про правила безпеки та дослухатися до рекомендацій фахівців.
Одягайтеся тепло та багатошарово: одягніть на себе кілька тонких кофт замість однієї теплої. «Правильний» зимовий одяг складається із трьох шарів:
– білизна (спідня білизна, колготки, термобілизна);
– середній шар (светр, кофта тощо);
– верхній одяг (куртка, штани, шарф, шапка, рукавички).
Зимове взуття повинно мати товсту підошву та бути ідеальним за розміром (аби не стискати ногу та підтримувати нормальний кровообіг).
Щоб не замерзнути, рухайтесь (це допоможе прискорити кровообіг). Можна підстрибувати на місці, ходити, зробити кілька простих вправ.
Перед виходом на вулицю поїжте (поживну та здорову теплу їжу): щоб підтримувати нормальну температуру взимку, організм використовує більше енергії, тож і поповнювати її треба частіше.
Не носіть металеві прикраси. Метал охолоджується дуже швидко, і його контакт зі шкірою може призвести до обмороження окремих ділянок чи холодових травм. До того ж, кільця сповільнюють рух крові у пальцях, а отже вони швидше замерзнуть.
Пам’ятайте, що куріння та алкоголь не зігрівають. Вживання алкоголю створює ілюзію тепла і водночас призводить до величезної його втрати. Куріння зменшує швидкість кровообігу в кінцівках, а отже робить їх більш уразливими до морозу.
Ознаки переохолодження:
– тремтіння;
– «воскові» плями;
– оніміння;
– виснаження;
– втрата пам’яті;
– нечітка вимова;
– млявість;
– сонливість.
У дітей ознаки переохолодження можна помітити, якщо шкіра яскраво-червона та холодна, а вони самі дуже мляві.
Перша допомога при переохолодженні проста – зайти у тепле приміщення, зігрітися, випити теплий напій та поїсти. Якщо ж температура тіла нижча за 34 градуси, то потрібна госпіталізація.
Обмороження – це ушкодження ділянок тіла внаслідок впливу низької температури. Найвразливішими є відкриті ділянки шкіри: ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук або ніг.
Ознаки обмороження:
– білий або сіро-жовтий колір ділянок шкіри;
– тверда на дотик, воскова шкіра;
– оніміння.
Помітивши такі симптоми негайно зверніться до лікаря. Обмороження може завдати
серйозної шкоди організму, а важкі випадки можуть призвести навіть до ампутації.
Не можна чіпати обморожені ділянки тіла, розтирати шкіру снігом, опускати уражені кінцівки у гарячу воду та прикладати їх до батареї. Це може призвести до більшого ураження.