Міжнародний день відмови від паління

Міжнародний день відмови від паління, або No Smoking Day, існує з 1977 року. Він з’явився з ініціативи Американського онкологічного товариства і щороку відзначається у третій четвер листопада.
Мета Міжнародного дня відмови від паління полягає у залученні до боротьби проти цієї шкідливої звички усіх верств населення і лікарів, профілактиці тютюнопаління та інформуванні суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.
Паління є головною причиною розвитку хронічних обструктивних захворювань легенів (ХОЗЛ), є чинником ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
Тютюновий дим містить алкалоїд нікотину – психоактивну речовину, яка викликає слабку ейфорію, зниження почуття тривоги, дратівливості. Постійна дія нікотину призводить до виснаження нервових клітин і розвитку функціональних нервових розладів.
Доведено, що паління негативно впливає на репродуктивну систему як чоловіків, так і жінок.
Тютюновий дим, в числі інших хімічних сполук, містить більше 60 канцерогенів, тобто з’єднань, здатних пошкодити генетичний матеріал клітини і викликати зростання ракової пухлини.
Відмова від паління розглядається як один з ефективних та перспективних напрямів оздоровлення населення і збільшення тривалості життя.